Wat u moet weten over keramische vloertegels

Keramische tegels in 2 cm dikte, vormen een nieuwe trend in bestratingsmaterialen voor tuin en park. Omdat het een relatief nieuwe ontwikkeling betreft, zijn veel particulieren, hoveniers en groothandelaren niet bekend met een aantal specifieke aandachtpunten die bij keramiek in acht   genomen moeten worden. Voor interieurtoepassingen is keramiek al compleet ingeburgerd en daar zijn onderstaande aandachtpunten bekend en volledig geaccepteerd. Voor specialisten in tuintoepassingen, zullen sommige zaken echter nieuw zijn.- Losse monsters of getoonde vlakken in een showtuin geven slechts een goede indicatie over kleur en structuur. Net als bij natuursteen kan elke levering op deze punten verschillen.

  • Het verdient daarom aanbeveling de benodigde hoeveelheid in één keer te bestellen. Bij nalevering kan het voorkomen dat dezelfde tint uit dezelfde productiecharge niet meer voorradig is.
  • Door de gebruikte druktechnieken, kan het voorkomen dat van korte afstand, een raster, pixels of streepjes zichtbaar zijn. Dit is een normaal fenomeen dat moet worden geaccepteerd. In het algemeen kan men sowieso stellen dat het oppervlak van tegels moet worden beoordeeld vanaf ooghoogte.
  • Bij iedere productie probeert men de “moedertegel” zo goed mogelijk te benaderen. In de praktijk betekent dit echter dat er per productierun altijd kleine verschillen waarneembaar zijn met een eerdere productierun, zelfs als tintnummers identiek zijn. Een nalevering van exact dezelfde kleur is in de praktijk dus bijna niet mogelijk. Eerste vereiste is in ieder geval dat u het tintnummer dat op de verpakking vermeld staat, bewaart.
  • Bij veel series is getracht natuursteen te imiteren. Dat betekent dat men door verschillende structuren en verschillende designs een variabel en natuurlijk beeld tracht te creëren. Het verkopen van grote oppervlakken op basis van 1 tegel is derhalve een risico.

Er zijn uiteraard verschillende leveranciers van keramiek voor buitentoepassingen. Om u enige houvast te geven op welke zaken u moet letten bij de selectie van de juiste leverancier, geven we u hierbij enkele aanknopingspunten:

  • De meeste tegels worden geproduceerd met een dun laagje glazuur op een zgn. “scherf” uit klei. Als deze scherf of “body“ is ingekleurd tot een massa die nagenoeg dezelfde kleur heeft als de kleur van de glazuur, noemen we dit “coloured body”. Mocht door onvoorziene omstandigheden de glazuur beschadigd raken en een klein stukje van de tegel springen, dan valt dit bij een goede coloured body nauwelijks op. Indien de scherf niet zou zijn ingekleurd en gewoon licht van kleur zou zijn, zou dat natuurlijk wel opvallen. Het inkleuren van de scherf zorgt voor meerkosten en sommige leveranciers kiezen er daarom voor, niet of nauwelijks in te kleuren. Onze collectie is maximaal ingekleurd.
  • Er wordt gesproken over 2 cm dikke tegels. Er zijn echter ook fabrikanten die 17, 18 of 19 mm leveren. Dit zou een prijsverschil kunnen verklaren. De tegels in onze collectie zijn 20 mm. 
  • Een keramische tegel kan pas als “gres porcelanato” geclassificeerd worden als de wateropname minder dan 0,5% is. De Oprey collectie voldoet ook aan deze strenge eis. Helaas zijn er ook tegels op de markt met een hogere wateropname, waardoor een risico bestaat dat de tegels niet meer vorstbestendig zijn.
  • Al onze tegels zijn gerectificeerd. Dat betekent dat de oppervlaktemaat 100% nauwkeurig is. Er zijn echter ook tegels op de markt die niet gerectificeerd zijn, met mogelijke maatverschillen van + of – 3mm. Wij vinden dat geen acceptabele verschillen en voeren daarom alleen gerectificeerde tegels. Uiteraard kan dit een verklaring zijn voor mogelijke prijsverschillen.
  • Een deel van onze collectie is verpakt in houten kisten, net zoals natuursteen. Dit heeft als voordeel dat de producten lange tijd buiten kunnen worden opgeslagen. De meeste concurrenten kiezen voor een goedkopere oplossing door te verpakken in kartonnen dozen.
  • Onze collectie is onder normale omstandigheden uit voorraad leverbaar. Dat betekent dat u snel over uw bestellingen kunt  beschikken.